Zaterdag 27 en zondag 28 oktober jl. vonden in Almere de Open Nederlandse Kampioenschappen Kata en Kumite voor Jeugd, Cadetten, Junioren en -21jaar 2018 plaats, een internationaal kampioenschap van de Karate-do Bond Nederland. Karateka in de leeftijd 8 tot 21 jaar streden op de onderdelen kata en kumite voor de titels.

Zoetermeer/Almere – Dertien kumite karateka van Budoschool Kai Sei hebben afgelopen weekend deelgenomen aan de ONKJ/Dutch Open for Youth 2018 te Almere. Dit internationale kata en kumite kampioenschap van de KBN telde dit jaar bijna 550 deelnemers in diverse categorieën. Het was een zwaar toernooi; de ONKJ was door de Karate-do Bond Nederland (enige NOC*NSF karatebond van Nederland) voor alle selecties aangemerkt als meetmoment voor deelname aan E(J)K en W(J)K. Met 4 maal goud, 2 maal zilver en 5 maal brons en de 7e plek in het medaille klassement (ruim 60 sportscholen) was dit voor de Kai Sei karateka en coaches een enorm succes.

Zaterdagmiddag stonden de categorieën kumite U16 (cadetten 14-15 jaar), U18 (junioren 16-17 jaar) en U21 (18-20 jaar) op het programma. Voor Kai Sei gingen Wissal el Boudakhani, Belinda Haddish, Marin Hagenaar, Sarah Hagenaar, Sharon Jellema, Bob Kremers, Kai Krul, Chomar Mateda, Anika Monte, Mex Onderwater en Kosta Pappaioannou de wedstrijdvloer op. Belinda, Sharon, Kai en Kosta verloren in hun eigen categorie de eerste wedstrijd. Omdat de tegenstanders strandden in de voorrondes, was er geen herkansing voor de vier Kai Sei’ers. In de categorie meisjes U16 -54 kilo startte Mex voorzichtig, maar het zelfvertrouwen groeide. Uiteindelijk heeft ze al haar wedstrijden in de voorrondes gewonnen en stond ze in de finale. Ook deze won ze overtuigend, met goud als resultaat. Wissal en Marin kwamen beiden uit in de categorie meisjes U16 +54 kilo. Na winst in de voorrondes, kwamen de teammaatjes in de halve finale tegenover elkaar te staan. Wissal besliste deze wedstrijd in haar voordeel, waarmee zij zich plaatste voor de finale. Marin kon zich door de verliespartij gaan opmaken voor de B-finale in de herkansing. Ze wist zich goed op te laden voor haar laatste wedstrijd, trok de winst naar zich toe en behaalde daarmee het brons. In de finale toonde Wissal zich de sterkste; de mooie eindstrijd werd door haar gewonnen en daarmee was het goud binnen. In de categorie meisjes U18 +59 kilo verloor Sarah nipt haar eerste wedstrijd van de latere finalist, waarmee ze zich plaatste voor de herkansing. Ze wist zich te herpakken en won de eerste wedstrijd, waardoor ze de B-finale bereikte. De laatste, zeer spannende wedstrijd, trok Sarah naar zich toe en het brons was voor haar. Na winst in de voorrondes verloor Bob, in de categorie heren U21 -75 kilo, de halve finale van de latere finalist. Hij plaatste zich hiermee direct voor de B-finale, de strijd om het brons. Helaas kon zijn tegenstander vanwege een blessure niet draaien (kiken) en kreeg Bob deze partij gewonnen. De categorie heren U21 -60 kg werd gedraaid met het Round Robin systeem. Na een overtuigende winstpartij en een nipt verlies tegen de huidige (Open) Nederlands Kampioen in zijn tweede wedstrijd, behaalde Chomar het zilver. Bob kwam ook nog uit in de categorie heren U21 open klasse. Na een gewonnen eerste wedstrijd, moest hij in de tweede partij zijn meerdere erkennen in de latere finalist en kon hij zich gaan opmaken voor de herkansing. De spannende B-finale, de strijd om het brons, verloor Bob met slechts één punt verschil en eindigde hierdoor op een 5e plek. Na het kumite individueel, werd de zaterdag afgesloten met de kumite team wedstrijden. Kosta was uitgeleend aan Sambon Sports en behaalde in de categorie teams cadet boys met het team Sambon/Kai Sei Boys brons. In de categorie teams cadet girls kwam het team Kai Sei Girls met Wissal, Belinda, Marin en Mex, na winst in de voorrondes, in de finale. In deze eindstrijd konden ze de winst niet naar zich toe trekken, maar behaalden hiermee wel een mooie zilveren plak. In dezelfde categorie stond ook het team Remake Cadetten, waar Anika aan was uitgeleend. Na verlies in de halve finale plaatsten ze zich direct voor de B-finale. De strijd om het brons werd nipt verloren, het team werd 5e. Het spontaan ontstane team Kai Sei/Unity met Sarah, Sharon en Nicky behaalde in de categorie teams junior girls het goud. Het team Kai Sei/Topaz met Bob, Chomar en Cristin pakte het brons in de categorie teams U21 boys.

Zondag was het de beurt aan de kumite karateka tot en met 13 jaar (jeugd) en twee Kai Sei’ers konden gaan strijden voor een plek op het erepodium, Nicole Pappaioannou en Colin Vercammen.

Nicole, uitkomend in de categorie meisjes U12 +40 kilo, startte haar eerste wedstrijd met een voorzichtige voorsprong. Echter de tegenstandster wist de winst af te pakken, maar kwam niet verder in het toernooi, waardoor er geen herkansing was voor Nicole. In de categorie jongens U14 -42 kilo, verloor Colin zijn eerste wedstrijd. Zijn tegenstander strandde in de tweede ronde, waardoor er geen herkansing was voor Colin. Ook deze tweede toernooidag werd afgesloten met teamwedstrijden en Nicole kon zich gaan opmaken voor haar deelname aan het team Sambon/Kai Sei Girls in de categorie teams U12 girls. Door overtuigende overwinningen in de voorrondes, kwam het sterke team in de finale. Na twee wedstrijden was er een gelijke stand tussen de finalisten en kwam het aan op de laatste vechter. Door de teamopstelling moest Nicole de beslissende wedstrijd draaien. Ze hield haar focus en in een zinderende strijd trok ze de overwinning en het goud naar zich toe.

Voor Kai Sei was het een zeer geslaagd kampioenschap; er zijn weer meetpunten gepakt en mooie medailles behaald. Mex en Wissal hebben beiden een uitnodiging gehad voor drie proeftrainingen bij de nationale selectie U21.Ook door degenen die niet in de prijzen gevallen zijn is er weer de nodige ervaring opgedaan. We gaan ons nu opmaken voor de NK Karate U21 in eigen huis (Oosterpoort) eind november. One Team, One Dream! Ook interesse om (top) wedstrijdkarate of andere budosporten te beoefenen, kijk op www.kaisei.nl.