Afgelopen weekend, zaterdag 24 en zondag 25 maart jl., vond in Orléans/Frankrijk de 11ème Open National Jeunes d’Orleans plaats, een zeer groot internationaal toernooi van de Franse Karate Federatie.

Zoetermeer/Frankrijk – een selectie van dertien karateka van Budoschool Kai Sei heeft deelgenomen aan de 11ème Open National Jeunes d’Orleans te Frankrijk. Dit grote internationale kumite toernooi van de Franse Karate Federatie, telde dit jaar ruim 1000 deelnemers uit dertig verschillende landen. De Open National Jeunes d’Orleans was het eerste, door de KBN bepaalde, meetmoment toernooi van dit jaar. De KBN, de Karate-do Bond Nederland, is de enige NOC*NSF karatebond van Nederland. Op een meetmoment kunnen belangrijke punten behaald worden voor toetreding tot de nationale selectie U21 en mogelijke selectie EJK 2019.

Het was een uitdagend en pittig toernooi; zeven van de dertien Kai Sei’ers kwamen uit in een hogere leeftijdsklasse (indeling op geboortejaar, niet op geboortedatum). Belinda Haddish, Marin Hagenaar, Sharon Jellema, George Karapetjan, Kai Krul, Fabiënne Vercammen en Colin Vercammen verloren hun eerste wedstrijd. Al hun tegenstanders strandden uiteindelijk in de voorrondes en bereikten niet de finale, waardoor er geen herkansing was voor de Kai Sei karateka.

Wissal el Boudakhani en Nicole Pappaioannou wonnen hun eerste wedstrijd en verloren hun tweede partij. Ook hun tegenstanders kwamen niet verder in het toernooi, dus geen herkansing voor de meiden. Wissal, net 14 jaar, draaide voor het eerst als cadet een internationaal toernooi en heeft haar eerste meetmoment punt binnen!

In de categorie meisjes U14 +55 kilo won Anika Monte overtuigend haar eerste wedstrijd. Haar tweede partij was erg spannend, maar ook deze wist ze te winnen. De derde wedstrijd verloor ze van de latere finalist, waardoor Anika zich kon gaan opmaken voor de herkansing. De eerste ronde van de herkansing kon ze niet naar haar hand zetten, met uiteindelijk een zevende plek als resultaat.

De 13-jarige Mex Onderwater, uitkomend in de categorie meisjes U16 -47 kilo, startte voortvarend door haar eerste wedstrijd ruim te winnen. Haar tweede wedstrijd verloor ze nipt met slechts één punt verschil van de latere kampioene, waardoor Mex naar de herkansing ging. De eerste ronde van de herkansing won ze voor tijd met acht punten verschil. De B-finale, de strijd om het brons, verloor Mex onterecht met één punt verschil door falend scheidsgerecht. Een perfect uitgevoerde trap werd niet gehonoreerd, wat zelfs door de bondscoach werd aangegeven. Mex werd daarmee vijfde, maar ze heeft wel de eerste meetmoment punten als cadet gescoord.

In de categorie jongens U16 -57 kilo (38 jongens, vier poulebladen) heeft Kosta Pappaioannou zes wedstrijden gevochten. De eerste twee partijen won hij overtuigend, maar verloor uiteindelijk de halve poulefinale van de latere finalist, waardoor Kosta zich kon gaan opmaken voor de herkansing. Super gemotiveerd om te winnen, trok hij de eerste twee wedstrijden naar zich toe. De B-finale, de strijd om het brons, werd door Kosta op senshu (eerst gescoorde punt) verloren. Een vijfde plek voor de 13-jarige Kosta, met de eerste meetmoment punten als cadet.

Sarah Hagenaar, uitkomend in de categorie dames U18 +59 kilo, won haar eerste wedstrijd met solide karate. In de tweede partij moest ze haar meerdere erkennen in de latere kampioene, waardoor Sarah kon gaan herkansen. Na intensieve coaching ging de knop om, waardoor Sarah de eerste twee rondes in de herkansing won en daarmee de B-finale bereikte. De strijd om de derde plek werd door Sarah zeer overtuigend gewonnen, met als resultaat de bronzen medaille en de eerste meetmoment punten als junior.

Al met al een zeer geslaagd eerste meetmoment toernooi van dit jaar, waar alle Kai Sei karateka hebben laten zien dat zij weer enorm gegroeid zijn en dat er veel potentie is. Over twee weken staan Wissal, Marin, Sarah, Sharon, Mex en Kosta voor hun tweede meetmoment in Koblenz op de mat. Ook interesse om (top) wedstrijdkarate of andere budosporten te beoefenen, kijk op www.kaisei.nl.