Zondag 12 maart jl. vond in Neerpelt/België de 14e Karate Zipangu Pro plaats, een groot internationaal toernooi onder auspiciën van de Vlaamse Karate Federatie. De karateka van Budoschool Kai Sei deden hier hele goede zaken: Wissal en Mex behaalden goud, Sarah en Kai sleepten het brons in de wacht.

ZOETERMEER/NEERPELT – Een beperkte selectie van negen karateka van Budoschool Kai Sei heeft afgelopen zondag deelgenomen aan de 14e Zipangu Pro in Neerpelt te België. Dit grote internationale kata en kumite toernooi, onder auspiciën van de Vlaamse Karate Federatie, telde dit jaar ruim 300 deelnemers in diverse categorieën. Het was een zwaar toernooi; onder de deelnemers waren met name karateka uit Nederland en België, die tot de nationale kernploegen behoren. Voor de Kai Sei teamleden was dit het eerste toernooi kumite individueel van dit seizoen.

Beginnend wedstrijdvechter Anika Monte kwam uit in de categorie meisjes preminiemen 10-11 jaar +klasse. Anika won, na een bye in de eerste ronde, haar wedstrijd in de tweede ronde met 8-0. Haar tweede wedstrijd in de halve finale verloor ze met 3-0 van de latere finalist en kampioen in deze categorie. Anika mocht hierdoor naar de herkansing voor de strijd direct om de derde plaats. Helaas kon ze deze wedstrijd niet naar zich toe trekken en verloor met 2-0, dus een vijfde plaats was voor haar.

De volgende Kai Sei’er die de tatami op mocht was Mex Onderwater, uitkomend in de categorie meisjes miniemen 12-13 jaar -klasse. Mex was enorm gedreven…ze won overtuigend en overweldigend de wedstrijden in de voorrondes: de eerste met 9-0 en de tweede, tevens halve finale, met 8-0. Mex plaatste zich hierdoor in de finale, maar kwam door haar lastige tegenstandster niet tot scoren en op het tijdsignaal was de eindstand 0-0, dus hantei. De scheidsrechters beslisten bijna unaniem (4-1) in het voordeel van Mex …goud voor Mex!

Dan de categorie jongens miniemen 12-13 jaar -klasse met drie Kai Sei teammaatjes. Kai Krul mocht hierin het spits afbijten en won zijn eerste wedstrijd met 1-0. George Karapetjan won overtuigend met 8-0 zijn eerste wedstrijd. Colin Vercammen was niet helemaal zichzelf en verloor zijn eerste wedstrijd met 5-0 van de latere finalist en kampioen, waardoor hij zich kon gaan opmaken voor de herkansing. De tweede wedstrijd van Kai eindigde in een nipt verlies (0-1) van de latere finalist en ook Kai mocht de herkansing in. George maakte het spannend en hield zijn tweede wedstrijd op 0-0. Door een beslissing van de scheidsrechters in zijn voordeel, winst op hantei 3-2, stroomde George door naar de halve finale. Deze wedstrijd werd met 0-2 door George verloren van de latere finalist. Ook George mocht gaan herkansen en kon zich gaan opmaken voor de strijd direct om de derde plaats. In de herkansing won Kai de eerste wedstrijd met 2-0. Colin kon zich niet meer herpakken en verloor de eerste wedstrijd in de herkansing op hantei en werd daarmee zevende. De strijd om de derde plaats ging nu tussen Kai en George. Kai wist deze wedstrijd met 1-0 te winnen en behaalde hiermee de derde plaats, George werd vijfde.

Ondertussen was de categorie meisjes miniemen 12-13 jaar +klasse gestart, met daarin de teammaatjes Wissal el Boudakhani en beginnend wedstrijdvechter Belinda Haddish. Belinda beet hierin het spits af en verloor haar eerste wedstrijd met 0-8. Doordat deze tegenstandster de finale bereikte, kon Belinda zich gaan opmaken voor de herkansing. Na een bye in de eerste ronde, stond Wissal klaar voor haar wedstrijd in de tweede ronde, die ze won door opgave (kiken) van de tegenstandster. De wedstrijd erna, tevens halve finale, won Wissal met 3-0, waardoor ze in de finale kwam te staan! Maar eerst werden de herkansingen gedraaid, waarin Belinda haar wedstrijd verloor met 0-8 en daarmee zevende werd. In een zeer spannende eindstrijd toonde Wissal zich de meest sterke vechter en legde met een 1-0 overwinning beslag op het goud!

Hekkensluiters van Kai Sei waren de zussen Marin en Sarah Hagenaar, beiden uitkomend in de categorie meisjes kadetten 14-15 jaar +klasse. Sarah won haar eerste wedstrijd overtuigend met 6-3. Marin verloor haar eerste wedstrijd met 0-8 van de latere finalist en kampioen in deze categorie, waardoor zij zich kon gaan opmaken voor de herkansing. De tweede wedstrijd van Sarah zette zij om naar een 5-1 overwinning en kwam daardoor in de halve finale. Sarah verloor deze derde wedstrijd met 0-2, waardoor ook zij de herkansing in ging voor een strijd direct om de derde plaats. Vanwege het uitvallen van een tegenstandster door een blessure in de eerste wedstrijd in de herkansing, ging Marin door naar de B-finale (om de derde plaats). Marin wist zich helaas niet te herpakken en liep tegen een 0-4 verlies aan, met een vijfde plaats als resultaat. Sarah was gretig en wist deze wedstrijd naar haar hand te zetten…met een 6-3 overwinning was het brons voor haar!