In het weekend van 24 en 25 juni jl. vond in Salzburg/Oostenrijk de Austrian Junior Open 2017 plaats, een internationaal toernooi georganiseerd door het Salzburger Karateverband en aangewezen als meetmoment voor de Karate-do Bond Nederland.

ZOETERMEER/SALZBURG – Kai Sei was met zes kumite deelnemers en drie coaches afgereisd naar Zuid-Duitsland om deel te nemen aan de Austrian Junior Open 2017. Dit grote internationale kata en kumite toernooi van het Salzburger Karateverband telde dit jaar 843 deelnemers (1210 inschrijvingen) in diverse categorieën uit 174 clubs en nationale selecties. Het deelnemersveld kende karateka uit o.a. Australië, Canada, de Verenigde Staten, Israël en Botswana. Voor in ieder geval de Nederlandse karateka is de Austrian Junior Open 2017 een meetmoment voor de nationale selecties van de Karate-do Bond Nederland. Dit om toe treden tot een selectie, over te stappen naar een hogere selectie of uitgezonden te worden naar een EJK/WJK.

Zaterdag kwamen de zussen Sarah en Marin Hagenaar uit in de categorie U16 meisjes +54 kg (36 deelnemers). Sarah won haar eerste twee rondes, maar verloor haar derde. Een herkansing zat er voor haar niet in, omdat haar tegenstander de finale niet bereikte. Marin won eveneens haar eerste twee rondes en bereikte daarmee de kwartfinale, deze werd niet in winst omgezet. Marin kon zich wel gaan opmaken voor de herkansing, met een 7e plaats als resultaat.

Michael Oostindie won zijn eerste ronde bij de jongens U16 -57 kg (18 deelnemers) en bereikte daarmee de kwartfinale. Door een verliespartij kwam hij niet verder en zat er ook geen herkansing in.

Na de individuele categorieën tot 21 jaar volgde aan het eind van de middag en begin van de avond de Open Klasse. Sarah en Marin kwamen uit in de poule meisjes U16 (45 deelnemers) en Michael  in de poule jongens U16 (48 deelnemers). Bij de Open Klasse is geen sprake van herkansing, medailles zijn er alleen voor degenen die halve finale bereiken. Marin en Michael verloren de eerste ronde en waren daarmee klaar. Sarah bereikte de finale door vijf rondes te winnen. Zij verloor uiteindelijk de finale van de regerend Europees Kampioene U16 -47 kilo (dit was ook degene waar Marin tegen strandde in de eerste ronde). Het zilver voor Sarah was hiermee een feit, een prachtige en zeer verdiende prestatie.

Zondag mochten de andere drie Kai Sei karateka gaan strijden voor een plek op het erepodium. Colin Vercammen, uitkomend in de categorie jongens U14 -45 kilo, won de eerste ronde en verloor zijn tweede zonder uitzicht op een herkansing. Inmiddels was Mex Onderwater gestart in de categorie meisjes U14 -45 kilo, waar zij haar eerste ronde won en daarna niet verder kwam. Ook een herkansing zat er voor haar niet in. Wissal el Boudakhani was ook gestart in haar categorie meisjes U14 +50 kilo. Zij won haar eerste twee rondes overtuigend en bereikte daarmee de halve finale, die zij verloor van de latere kampioene. Wissal plaatste zich hiermee direct voor de B-finale, de strijd om het brons. Al snel stond Wissal met 3 punten voor, maar won uiteindelijk op shikaku (diskwalificatie) van de tegenstandster vanwege aanstellerij. Dit gebeurde onder luid applaus van alle teams en coaches. De bronzen plak voor Wissal was daarmee zeer terecht binnen.

Ook voor de U14 was er Open Klasse, eveneens zonder herkansing. Colin en Wissal, die direct na haar eigen categorie weer de mat op moest, verloren de eerste ronde en waren daarmee klaar. Mex won haar eerste twee rondes en kwam daarna helaas niet meer verder.

Kai Sei mag spreken over een succesvol toernooi. Naast de zilveren en bronzen medailles is er door iedereen ook meetmoment punten behaald. Ook interesse om (top) wedstrijdkarate of andere budosporten te beoefenen, kijk op www.kaisei.nl.